In deze blogpost leren we je in het rond te breien. De eerste stappen in het leren van deze techniek zijn leren hoe je steken opzet en hoe je recht en averecht breit met de continentale methode. Om te beginnen heb je alleen maar een 8mm rondbreinaald en een bol van onze Petite Wool nodig.
Heb je ooit gedroomd van een breiproject dat je niet in elkaar hoeft te zetten? Vandaag gaan we je een nieuwe techniek leren: rondbreien. Dit is een erg veelzijdige techniek die het mogelijk maakt om truien van begin tot eind in één stuk te breien en direct te dragen. Het is ook de meest handige methode om mutsen en snoods te breien. Het lijkt ingewikkeld, maar als je het eenmaal geleerd hebt wil je alles in het rond breien.
MATERIALEN
Voor deze tutorial hebben we een 8mm rondbreinaald en één bol van onze Petite Wool gebruikt.
Nu zullen we je stap voor stap de basis technieken die je nodig hebt om rond te breien laten zien.
Hoe zet je steken op een rondbreinaald
Als je alle steken opgezet hebt, en voordat je de eindjes samenbrengt en in het rond gaat breien, moet je ervoor zorgen dat alle steken dezelfde kant op gaan, en dat ze niet gedraaid op de kabel staan.
Hoe brei je recht (continentale methode)
Met een rondbreinaald kan je zowel met de Engelse methode (met de draad in je rechterhand) als met de continentale methode (met de draad in je linkerhand) breien. We gaan je de tweede methode laten zien, omdat het rondbreien super gemakkelijk en snel maakt 😉 Het is belangrijk dat je een stekenmarkeerder of een klein stukje garen tussen de eerste en de laatste steek plaatst, zodat je weet waar de toer begint en eindigt. Zo kan je het aantal toeren makkelijker bijhouden.
Hoe brei je averecht (continentale methode)
Je moet ook weten dat als je rondbreit, je geen even en oneven naalden hebt, omdat je alle steken aan dezelfde kant in dezelfde richting breit. Bijvoorbeeld: als je alle steken recht breit krijg je een tricotsteek.