Hoe zet je gehaakte onderdelen aan elkaar met een stopnaald

Bij sommige haakwerkstukken moet je verschillende onderdelen aan elkaar zetten. We leren je hier hoe je twee kanten van een haakwerk in stokjes aan elkaar zet alsof het de zijnaden van een shirt zijn. We gebruiken hierbij We Are Knitters Pima katoen in de kleur mint, een 5mm haaknaald en een stopnaald.

Het is niet moeilijk, je hoeft alleen de basisvaardigheden van naaien te weten. Het idee is om twee delen aan  elkaar te zetten zodat de naad zo onzichtbaar en mooi mogelijk is. Ik laat je hier 4 verschillende manieren zien om de zijkanten aan elkaar te zetten.

  1. STIKSTEEK: zet de zijkanten aan elkaar met een stikstaak. Leg de twee delen met de goede kanten tegen elkaar en de zijkanten gelijk en maak kleine stiksteekjes. Steek hiervoor voor de eerste steek je naald van voor naar achteren door beide delen, ga daarna een stukje (1cm) naar links en steek de naald van achter naar voren door beide delen. Voor de tweede steek ga je met je naald weer door het begin van de eerste steek, maar nu steek je de naald 2cm naar links weer naar voren. Voor de derde steek steek je de naald aan het eind van de eerste steek weer naar achteren en steek je 2 cm verder weer naar voren. je krijgt aan beide kanten een stiklijn. Aan de voorkant me kleine steekjes en aan de achterkant met overlappende steken. maak de naad zo dicht mogelijk bij de rand, anders krijg je een hele dikke naad. Als je klaar bent, zie je dat de naad  verborgen is aan de verkeerde kant van je werk.

  1. ZIG-ZAG STEEK: zet de zijkanten aan elkaar met een onzichtbare naad. Leg beide delen met de goede kant naar onderen voor je neer met de zijkanten tegen elkaar en naai aan de verkeerde kant van je werk. Je naait van boven naar onder met kleine zigzag steekjes, waarbij je telkens van elke kant van je werk een steek opneemt. Probeer alleen de achterkant van de steek te gebruiken zodat het aan de voorkant niet zichtbaar is. Als je nu nu je werk omdraait is de naad onzichtbaar aan de goede kant.

 

  1. FLANELSTEEK: naai de zijkanten aan elkaar met een variant op de flanelsteek. Leg de zijkanten tegen elkaar met de goede kant naar beneden. Zorg ervoor dat je de naad niet aan de goed kant ziet. Bij een flanelsteek wissel je korte en lange steken af.

  1. FESTONSTEEK: naai de naad met de zijkanten naar boven en de goede kanten op elkaar. Inplaats van de klassieke festonsteek die je gebruikt om een zijkant alleen af te werken, steek je hierbij de naald door beide delen. Maak eerst een kleine steek en daarna een grotere waarbij je de naald door de lus haalt.

In deze blogpost leren we je hoe je de zijnaden van een haakwerk in stokjes aan elkaar zet. Er zijn veel manieren om dit te doen, hier laten we je 4 makkelijke manieren zien, die het beste en onzichtbaarste resultaat geven.

Probeer ze uit op je haakwerken en vergeet niet om veel foto’s te maken en ze te delen op je sociale netwerken met de hashtag #weareknitters