4 manieren van meerderen

Total
92
Shares

Bij het breien zijn er verschillende manieren om steken te meerderen en het is erg handig om ze te kennen, zodat je, als je aan het breien bent, kan kiezen welke manier het beste past bij het werkstuk waar je mee bezig bent. Niet alle manieren van meerdere zijn hetzelfde, ze geven ook een ander resultaat. Hier laten we je 4 verschillende manieren van meerderen zien en hoe je ze kan gebruiken.

 

 

 

 

 

 

Omslag

Dit is zonder twijfel de makkelijkste manier van meerderen, want het enige wat we moeten doen is de draad om de breinaald slaan waardoor een nieuwe steek ontstaat. Daarna hoeven we deze nieuwe steek alleen nog maar net als de anderen steken te breien.

Deze manier van meerderen heeft ook een sierwaarde omdat er een klein gaatje in je werkstuk ontstaat. (je kan het ook gebruiken om een knoopsgat te maken) Het wordt meestal gebruikt bij gaatjes breien en om sierrandjes te maken

Op deze foto kan je zien hoe het er uit komt te zien:

Steek bijmaken

Deze manier van meerderen is ook erg makkelijk en effectief voor beginners. We maken een nieuwe steek met de draad net als bij het opzetten in het begin.Kijk naar de foto hierboven hoe je de draad moet plaatsen.

Een steek bijmaken is een manier van meerderen die je altijd kan gebruiken als de beschrijving niet een speciale manier van meerderen aangeeft. Het gaatje wat ontstaat is bijna niet zichtbaar en je kan het gebruiken aan de goede en de verkeerde kant van je breiwerk.

Zo ziet het er uit:

Brei voor en achter in de steek

We breien de steek gewoon normaal, maar we laten de steek op de linkernaald staan.

Dan breien we de steek nogmaals, maar nu door de achterste lus. Daarna laten we de steek van de linker naald glijden.

Op deze manier hebben we een steek gemeerderd en ziet het er uit zoals hierboven.

Deze manier van meerderen is, na enig oefenen, erg makkelijk en haast onzichtbaar, alhoewel je wel een klein horizontaal draadje blijft zien op de plek van de meerdering:

Meerder 1 rechts/ Meerder 1 links

Steek de linkernaald van voor naar achter onder het horizontale draadje tussen twee steken.

Brei deze steek door de achterste lus.

Op deze manier maken we een extra steek die iets naar rechts leunt. Op deze manier kan je bij een werkstuk wat symmetrische meerderingen nodig heeft mooie meerderingen maken. (bijvoorbeeld als je een trui breit)

Om dezelfde meerdering te maken die naar links leunt, steek je de naald van achter naar voren onder het horizontale draadje en brei je de steek door de voorste lus.

Zo ziet deze meerdering er uit, zoals je kan zien is het bijna onzichtbaar als we er maar rekening mee houden dat we de meerdering naar de juiste kant laten leunen:

En dat is het! Zoals je kan zien zijn er een aantal mogelijkheden om een steek te meerderen. Kies degene die het beste bij je werkstuk past voor het mooiste resultaat.

You May Also Like