Hoe haak je de diagonaalsteek voorlangs

Haken komt met vele verassingen. Soms kan je met een simpele variatie van een basissteek een interessante combinatie maken en zo een prachtige textuur creëren. Dat is exact wat er gebeurde met deze diagonaalsteek die we je laten zien in deze stap-voor-stap tutorial: halve stokjes en voorlangs gekruiste stokjes en… prachtige textuur!

Voor deze tutorial gebruiken we een 7mm haaknaald en een bol van onze fijne Petite Wool.

Zoals altijd, voordat we beginnen hebben we een lijstje met steken die we gaan gebruiken:

  • Half stokje
  • Stokje
  • Voorlangs gekruist stokje: het voorlangs gekruist stokje wordt op dezelfde manier gehaakt als het gewone stokje, met twee kleine verschillen. Eerst, in plaats van haken in de volgende steek, haak je in de steek voor de steek waarin je zojuist hebt gehaakt (een steek naar rechts en naar onder). Als je deze steek hebt gevonden steek je de haaknaald niet bovenin de steek, zoals gewoonlijk, maar rondom het stokje als volgt: steek de haaknaald van voor naar achter langs de rechterkant van het stokje, en dan van achter naar voor langs de linkerkant van het stokje, zodat het stokje voor je haaknaald zit. Sla de draad om en haal deze naar boven. Haak dan verder alsof je een gewoon stokje haakt. Als je het nog niet helemaal snapt, maak je geen zorgen, we hebben een video die het uitlegt verderop in deze tutorial!
  • Steken overslaan: om een steek over te slaan haak je simpelweg niet in deze steek.

Het eerste dat we gaan doen is een meervoud van 4 lossen haken.

Toer 1: Haak 2 lossen en haak vervolgens een half stokje in iedere steek.

Toer 2: Herhaal toer 1.

Toer 3: Haak 2 lossen, haak 1 half stokje. *Haak 1 voorlangs gekruist stokje, sla 1 steek over, haak 2 halve stokjes*. Herhaal van * tot * tot er 2 steken over zijn. Haak 1 voorlangs gekruist stokje, sla 1 steek over, haak een half stokje in de laatste steek.

Toer 4: Herhaal toer 1.

Toer 5: Haak 2 lossen, haak 3 halve stokjes. *Haak 1 voorlangs gekruist stokje, sla 1 steek over, haak 3 halve stokjes*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer.

Nu hoef je alleen maar toeren 3 tot en met 6 te herhalen om je haakwerk zo lang te maken als je wilt 🙂

Wil je graag stap-voor-stap zien hoe we dit gedaan hebben? We hebben een video voor je gemaakt zodat je het goed kan zien.

We hopen dat je deze snelle en gemakkelijke steek leuk vindt, dat vinden wij in ieder geval wel! Zoals altijd zouden we het tof vinden als je je projecten met ons deelt op social media met de hashtag #weareknitters. Tot de volgende keer!