Hoe haak je in het rond

Total
8
Shares

Als je ooit verliefd bent geworden op de kleuren en vorm van de beroemde granny-vierkantjes of op zomerse tassen gemaakt van dikke katoen die je overal mee naar toe neemt, naar het strand of de bergen, of een baret of gehaakte hoed…. ze zijn allemaal op dezelfde manier gemaakt: ze zijn in de rondte gehaakt. Lees deze blogpost en we leren je hoe je dit ook kan doen.

Voor deze instructie gebruiken we een 5mm haaknaald en een bol van onze Pima katoen.

Voor dat je begint, is het enige wat je moet kunnen, losse, vaste, en halve vaste.

Er zijn twee manieren om rond te haken: de toer steeds afsluiten of in een spiraal haken. In dit voorbeeld laten we je zien hoe je de toeren afsluit met een halve vaste:

  1. Maak een magisch ring en haak het aantal steken in de ring zoals aangegeven in het patroon. In dit geval haken we vasten. Je kan onze video bekijken “How to crochet the magic circle” om te zien hoe je dit stap voor stap doet.
  1. Maak een halve vaste waarbij je de haaknaald in de eerste steek steekt. Dit sluit het rondje af. Als je rond haakt, haak je altijd aan de goede kant van je werk. Je draait je werk dus niet om aan het eind van een toer zoals je normaal doet, want je begint nu een nieuwe toer in dezelfde steek als waarin je bent geëindigd.
  1. Je begint een nieuwe toer altijd met het aantal lossen wat nodig is bij de steek die je aan het haken bent. Eén losse als je vasten haakt. Drie lossen als je stokjes haakt. Hier haken we de toer in vasten, dus hoeven we maar één losse te haken.

  1. Haak de steken waarbij je de meerderingen doet zoals aangegeven in het patroon. In dit geval maken we een meerdering in elke steek. Denk er aan dat de begin losse meetelt als de eerste steek, dus dat je deze niet vergeet mee te rekenen.
  1. Zodra je alle steken van de toer hebt gehaakt, sluit je de toer af met een halve vaste in de losse van het begin van de toer.

De volgende toeren volg je steeds de volgende stappen: begin met een losse, haak de aangegeven meerderingen en sluit de toer met een halve vaste in de begin losse.

You May Also Like