Hoe je de jasmijnsteek haakt

 

 

Jasmijnsteek wordt gezien als één van de moeilijkste haaksteken. Kun je het geloven? Wij niet!

Je zult zien dat het met onze stap voor stap gids supermakkelijk is om deze robuuste, omkeerbare steek te haken die perfect zal passen bij je accessoires en andere herfstkledingstukken.

Voor deze handleiding hebben we een 5 mm haaknaald een bol van The Meriwool in Zeegroen gebruikt. Lichte kleuren zijn perfect voor deze steek J.

Voordat je begint, zijn lossen en vasten het enige dat je moet kunnen haken.

Deze steek bestaat uit meerdere ‘bloemblaadjes’ die we op verschillende manieren aan elkaar zullen maken. Nu gaan we je leren er eentje te maken:

 

 1. Begin met het haken van 2 lossen.

 1. Zonder je haaknaald uit de losse te halen waar hij nu in zit, trek je de haaknaald iets omhoog om de lus wat langer te maken. Zorg ervoor dat het niet te strak zit, dat zal de volgende stappen veel makkelijker maken.

 1. Pak een draad.

 1. Terwijl je in dezelfde losse werkt, pak nog een draad, zoals in het plaatje hierboven.

 1. Haal de draad door de losse. Je hebt nu drie draden op de haaknaald.

 

Herhaal stap 3, 4 en 5 nog twee keer tot je 7 draden op je haaknaald hebt.

 1. Pak nog één draad.

 1. Hou de draad die je zojuist gebruikt hebt tussen je duim en wijsvinger. Houdt deze zo vast want je gaat deze gebruiken om het bloemblaadje dicht te maken.

 1. Haal de draad door alle lussen op de haaknaald.

 1. Haal de draad door de lus tussen je linkervingers en haak een vaste: haal de draad door, sla de draad om de haaknaald, haal de draad door de twee lussen op de haaknaald.

 1. Je hebt nu het bloemblaadje gesloten. Om de volgende te maken, is het enige wat je moet doen een losse haken en het proces herhalen.

Blijf bloemblaadjes maken, één voor één, om de basistoer voor de jasmijnsteek te vormen.

De eerste toer, gemaakt boven de basistoer, bestaat uit bloemen die bestaan uit drie bloemblaadjes. Dit is hoe je ze maakt:

 1. Maak nog één bloemblaadje, maar maak het niet dicht. Maak deze in de basis van het vorige bloemblaadje en maak nog een bloemblaadje zonder deze dicht te maken.

 1. Haak nogmaals in de basis van het vorige bloemblaadje en maak nog een bloemblaadje zonder deze dicht te maken.

 1. Wanneer je in totaal drie bloemblaadjes hebt die je niet hebt afgesloten, haal een draad door alle lussen op je haaknaald om ze te sluiten. Vergeet niet de draad eronder vast te houden tussen duim en wijsvinger zodat je de vaste kunt haken om ze allemaal dicht te maken.

Nu heb je je eerste bloem gemaakt.

Herhaal de laatste drie stappen tot het einde van de toer.

Aan het einde van de toer heb je een los bloemblaadje waar je geen nieuwe bloem mee kunt maken. Deze moet vastgemaakt worden met de basis aan de vaste van de laatste bloem. Dit is hoe je de toer eindigt.

 

Ga verder met de volgende toer.

 1. Om te beginnen haak je een nieuw bloemblaadje voor de eerste bloem, net zoals je deed in de vorige toer…

 

 

 1. Wanneer je klaar bent met het haken van de eerste bloem, ga je verder met haken tot je de toer hebt afgemaakt.

Op deze toer heb je geen los bloemblaadje. Blijf de laatste twee stappen herhalen tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

Onthoud, de truc met deze steek is dat je de lussen niet te strak moet maken. Dit laat je de draad doorhalen zonder dat je met je haaknaald vast komt te zitten wanneer je de bloem of het bloemblaadje aan het einde dichtmaakt J.

Nu heb je gezien dat deze steek makkelijk is. We kunnen niet wachten om te zien waar je deze steek zult gebruiken en we hopen dat je je werk met ons zal delen op social media met de hashtag #weareknitters.