Hoe haak je fluwelen sterrensteek

Total
2
Shares

De fluwelen sterrensteek is een steek voor ervaren haaksters. Je moet weten hoe je lossen haakt, vaste steek, dubbel stokje, dubbel stokje voorlangs*, schelpensteken**, en hoe je de steken samen sluit. Maak je geen zorgen als je niet precies weet hoe je dat allemaal doet, he kunt video tutorials bekijken op ons We are knitters YouTube kanaal.

*Dubbel stokje voorlangs: het wordt net zo gehaakt als een gewoon dubbel stokje, alleen in plaats van dat je de haaknaald in de steek steekt, steek je de haaknaald rondom de ‘post’ (het lijfje van de steek) als volgt: steek de haaknaald rondom de ‘post’ van voor naar achter zodat de ‘post’ aan de voorkant van de haaknaald zit.

**schelpensteek van 4 steken: om een schelpensteek van vier steken te haken haak je 4 steken in dezelfde steek. In andere worden, haak 4 keer in dezelfde steek.

**schelpensteek van 3 steken: om een schelpensteek van vier steken te haken haak je 3 steken in dezelfde steek. In andere worden, haak 3 keer in dezelfde steek.

Deze steek wordt gehaakt op een meervoud van 12 steken + 1 extra steek. We gebruikten Meriwool in marineblauw en een 5mm haaknaald.

Toer 1: haak 4 lossen, haak een schelpensteek van 3 steken in de vijfde losse vanaf je haaknaald. *Haak 1 losse, sla 5 lossen over, haak 1 vaste steek in de 6de losse. Haak 1 losse, sla 5 lossen over, haak een schelpensteek van 6 steken, haak 3 lossen, haak een schelpensteek van 3 steken in dezelfde steek als waar je de laatste steek in hebt gehaakt*. Herhaal van * tot * tot je 12 steken over hebt. Haak 1 losse, sla 5 lossen over, haak 1 vaste steek, haak 1 losse, haak een schelpensteek van 4 steken in de laatste losse.

Toer 2: Haak 1 losse. *Haak 5 lossen, haak 6 dubbele stokjes voorlangs in de volgende 6 dubbele stokjes van de vorige toer en sluit ze samen. Haak 5 lossen, haak 1 vaste steek in de lossenboog gevormd door de lossen van de vorige toer*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer. Onthoud dat de laatste vaste steek in de herhaling gehaakt wordt in de 4de losse van de lossen van de vorige toer.

Toer 3: haak 1 losse. *Haak 1 losse, sla de lossenboog die gevormd is door de lossen van de vorige toer over, haak een schelpensteek van 3 steken in de volgende steek. Haak 3 lossen, haak een schelpensteek van 3 steken in dezelfde steek als waar je de laatste steek in hebt gehaakt. Haak 1 losse, sla de lossenboog die gevormd is door de lossen van de vorige toer over, haak 1 vaste steek in de vaste steek van de vorige toer. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer. Onthoud dat de laatste vaste steek wordt gehaakt in de losse van de vorige toer.

Toer 4: haak 4 lossen. Haak 3 dubbele stokjes voorlangs in de volgende 3 steken en sluit ze samen. *Haak 5 lossen, haak 1 vaste steek in de lossenboog gevormd door de 3 lossen van de vorige toer. Haak 5 lossen, haak 6 dubbele stokjes voorlangs in de volgende 6 dubbele stokjes en sluit ze samen*. Herhaal van * tot * tot er 1 schelp over is. Haak 5 lossen, haak 1 vaste steek in de lossenboog gevormd door de 3 lossen van de vorige toer. Haak 5 lossen, haak 3 dubbele stokjes voorlangs in de volgende 3 dubbele stokjes en sluit ze samen, haak 1 dubbel stokje in de losse van de vorige toer.

Toer 5: haak 4 lossen, haak een schelpensteek van 3 steken in de volgende steek. *Haak 1 losse, sla de volgende lossenboog gevormd door de 5 lossen van de vorige toer over, haak 1 vaste steek in de volgende steek. Haak 1 losse, sla de volgende lossenboog gevormd door de 5 lossen van de vorige toer over,, haak een schelpensteek van 3 steken, haak 3 lossen, haak een schelpensteek van 3 steken in dezelfde steek als waar je de vorige steek in hebt gehaakt*. Herhaal van * tot * tot er 2 lossenbogen van de vorige toer over zijn. Haak 1 losse, sla de volgende lossenboog gevormd door de 5 lossen van de vorige toer over, haak 1 vaste steek in de volgende steek, haak 1 losse, haak een schelpensteek van 4 steken in de laatste losse.

Herhaal toeren 2 tot en met 5 tot je de gewenste lengte hebt.

Vergeet niet om foto’s te maken en ze te posten op je social media met de hashtag #weareknitters.

You May Also Like