Hoe haak je 2 x 2 ribbelsteek

Total
12
Shares

De 2 x 2 boordsteek, die dient als de basis voor alle boordsteken (1×1, 3×3, 4×4, et.), is een basissteek in het haken. Een van de belangrijkste eigenschappen van deze steek is dat hij omkeerbaar is, en dat hij vaak gebruikt wordt voor zomen van kleding, mutsen, sjaals, tassen, etc. Nu laten we je de “hooker” versie van deze steek zien om te gebruiken in je zomerprojecten. Kun je je al voorstellen hoe deze steek eruit zal zien in een gehaakt topje of een strandtas?

Voor dit voorbeeld gebruiken we een 5mm haaknaald en ons Pima katoen.

Om te leren hoe je deze steek haakt is het belangrijk dat je de volgende technieken kent:

  1. Lossen
  2. Dubbel stokje

Deze steek wordt gemaakt door een combinatie van voorlangse en achterlangse stokjes te haken. Voor deze steek steek je je haaknaald niet in de bovenkant van de steken van de vorige toer, maar tussen de stokjes van de vorige toer in, zoals in de foto’s hieronder:

Voorlangs stokje: je steekt de haaknaald van voor naar achter tussen de stokjes van de eerste en tweede steek, haal de naald achter de tweede steek langs, en haal de naald dan tussen de tweede en de derde steek van achter naar voor. Maak opnieuw een omslag en haal de draad door de steek alsof je een normaal stokje haakt.

Achterlangs stokje: je steekt de haaknaald van achter naar voor tussen de stokjes van de eerste en tweede steek, haal de naald voor de tweede steek langs, en haal de naald dan tussen de tweede en de derde steek van voor naar achter. Maak opnieuw een omslag en haal de draad door de steek alsof je een normaal stokje haakt.

Nu gaan we laten zien hoe je 2 x 2 boordsteek haakt door de steken die hierboven uitgelegd werden te combineren.

Toer 1: haak de hele toer in stokjes.

Toer 2: we gaan nu voorlangse stokjes afwisselen met achterlangse stokjes als volgt: 2 voorlangse stokjes + 2 achterlangse stokjes. Onthoud dat je lossenketting in dit geval een meervoud van 4 steken moet hebben. Als je een bredere of fijnere rib wilt maken (1×1, 3×3, 4×4, 5×5, etc.) moet je lossenketting een meervoud van 2, 6, 8, 10, etc. steken hebben. Aan het einde van de toer moet je 3 lossen haken om de volgende toer mee te beginnen.

Toer 3: begin door het tegenovergestelde van de steek waarmee je de vorige toer eindigde te haken. Dus als je de vorige toer eindigde met 2 voorlangse stokjes, begin je nu met 2 achterlangse stokjes. Onthoud om aan het einde van de toer 3 lossen te haken om de volgende toer mee te beginnen.

Herhaal toeren 2 en 3 totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.

Zoals je ziet is dit een erg makkelijke steek om te leren en op basis van de combinatie van voorlangse en achterlangse stokjes die je haakt, wordt de rib breder of fijner met een ander resultaat.

Zoals altijd moedigen we je aan om je creaties met ons te delen op Instagram, met de hashtag #weareknitters. We kunnen niet wachten om te zien waar jij deze boordsteek gaat gebruiken!

You May Also Like

Hoe haak je in het rond

Als je ooit verliefd bent geworden op de kleuren en vorm van de beroemde granny-vierkantjes of op zomerse tassen gemaakt van dikke katoen die je overal mee naar toe neemt,…
View Post

Hoe haak je een ribbelsteek

  De komende tijd wordt het steeds kouder en zal je lekker warme truien willen aandoen. Met deze deze stap-voor-stap instructie willen we je inspireren. Wie zei dat een ribbelsteek…
View Post