Wat kun je doen met restjes garen: maak een gevlochten sjaal

In de voorraad van iedere breier liggen wel kleine stukjes overgebleven garen – een extra bol van een trui, het kleine beetje wol van de franje van een sjaal, of die bol wol die je moest kopen omdat hij zo mooi is. In de werkelijkheid wordt dit garen natuurlijk nooit opgebruikt, omdat het lastig is om er een goed project voor te vinden. Vandaag geven we je een cool en warm idee voor de winterdagen – we gaan een gevlochten sjaal maken van overgebleven garen.

Haal al je restjes garen uit de kast, combineer tinten die goed bij elkaar passen, en vergeet niet om een beetje kleur toe te voegen. Je kunt garen van ieder gewicht en iedere textuur gebruiken.

Je hebt ook een schaar en een meetlint of rolmaatje nodig.

Begin met het meten van je garen en houd rekening met de eindjes van je vlecht, Weet je niet op hoe lang je de draden af moet knippen? Meet hoe lang je je sjaal wilt hebben, en vermenigvuldig dat getal met 1,75. Zo krijg je de totale lengte die iedere draad moet hebben.

Begin voorzichtig met het maken van groepjes draden, waarbij je zorgt dat de draden goed apart blijven en dat ieder groepje hetzelfde aantal draden heeft zodat de ene niet dikker dan de andere wordt. Je maakt in totaal drie groepjes.

Leg de drie groepjes die je gemaakt hebt languit op een plat oppervlak, met een beetje ruimte ertussen.

Om te beginnen met het maken van de vlecht knoop je de drie groepjes garen aan elkaar. Laat een beetje garen over aan het begin van de vlecht als franje.

Begin met het zorgvuldig vlechten van de draden, en zorg ervoor dat ze niet verkeerd over elkaar heen kruisen. Je kunt ook iemand vragen om het begin van de vlecht vast te houden, of je kan iets zwaars op het begin van de vlecht leggen om een even vlecht te kunnen maken.

Als je nog maar ene klein beetje wol over hebt om mee te vlechten, maak je een knoop aan het einde en dan ben je klaar!

Je hebt je sjaal gevlochten, en een warm en snel accessoire gemaakt. We hebben de onze al klaar liggen! We hopen dat je jouw project met ons wilt delen op social media met de hashtag #weareknitters. Tot de volgende keer!