Hoe de vlinder gebreid te breien

De steken die het moeilijkst lijken kunnen soms het makkelijkst blijken. Dit is het soort steek dat van een simpel breiwerk iets speciaals en leuks maakt. In de tutorial van vandaag laten we je stap voor stap zien hoe je de vlindersteek breit. Kijk hoe makkelijk het is!

Voor deze tutorial hebben we een paar 8mm breinaalden en een bol van onze fijne Meriwool gebruikt.

Voor het beginnen is het handig als je de volgende technieken kent:

Laten we beginnen!

We beginnen met het opzetten van een meervoud van 5 steken plus 4 extra steken.

We delen deze stap-voor-stap tutorial op in twee delen: in het eerste deel laten we je zien hoe je de basis van de vlinder breit.

Let’s do this!

Toer 1 (voorkant): brei 2 steken recht. *Haal de draad naar de voorkant van je werk (alsof je een steek averecht gaat breien), haal nu averecht 5 steken af van de linkernaald naar de rechternaald, en plaats de draad weer aan de achterkant van je werk, brei 5 steken recht*. Herhaal van * tot * tot er 2 steken over zijn, brei 2 steken recht.

Toer 2 (achterkant): brei alle steken averecht.

Herhaal toeren 1 en 2 nog vier keer, tot je toer 10 gebreid hebt. a het breien van deze 10 toeren zou je 5 draden aan de voorkant van je werk moeten hebben lopen.

Nu gaan we het tweede deel van de vlinder breien, en zien hoe je de vlinder vormt.

Toer 11 (voorkant): brei 4 steken recht. *Met de punt van je rechternaald til je de verticale draden die de vlinder vormen op van onder naar beneden en brei je de samen met de volgende steek (je ziet in de video hoe je dit op de juiste manier doet). Brei 9 steken recht. Herhaal van * tot * tot er 5 steken over zijn. Til de draden die de vlinder vormen op met je rechternaald en brei ze samen met de volgende steek, brei de laatste 4 steken recht.

Toer 12 (achterkant): brei alle steken averecht.

Dit is hoe de vlinder er uitziet als je deze twee toeren hebt gebreid.

Om meer vlinders te maken herhaal je simpelweg deze stappen.

Je kunt ook variaties van deze steek maken: plaats bijvoorbeeld de vlinders op een willekeurige plek op je breiproject, of maak ze groter of kleiner door het aantal steken dat je afhaalt te variëren (onthoud dat dit altijd een oneven aantal steken moet zijn, zodat de vlinders er perfect uit komen), of maak ze langer of smaller door toeren 2 of 3 vaker of minder vaak te herhalen…

Gebruik je verbeeldingskracht, the sky is the limit. We zouden het tof vinden om te zien hoe je deze prachtige, gemakkelijke steek gebruikt voor jour breiprojecten. Vergeet niet het met ons te delen op social media met de hashtag #weareknitters!