Hook Nook: The inspiration.

Wie ben jij, Jessica aka Hook Nook?

Tjeetje. DAT is wel een open vraag! Eens kijken, ik ben een moeder van twee kinderen en vrouw van een ongelofelijk getalenteerde tattoo artiest . Ik hou van koffie, rode wijn, cupcakes, pyjama dag, spelen met AL mijn garen en winkelen. Ik hou echt heel erg veel van kleren. Misschien is dat wel waarom ik zo hou van het maken van kleding. ik hou mijn hele leven al van dingen maken, maar ik heb pas leren haken in 2011 toen we ons eerste kind hadden. Het duurde even voor ik het met behulp van You Tube video’s geleerd had, maar ik vond het echt geweldig! Even doorspoelen naar vandaag, zeven jaar later, ben ik blij dat ik mijzelf steeds ben blijven uitdagen. Deze techniek heeft mijn leven veranderd!

 

 

Wat was je motivatie om The Hook Nook te beginnen?

Toen ik leerde haken, zette ik al mijn creaties op Facebook om aan mijn vrienden en familie te laten zien. Naarmate ik beter werd, kreeg ik steeds meer vraag om dingen voor anderen te maken. Naarmate de stroom opdrachten groeide, besloot ik om een “echt” bedrijf te starten om het allemaal een beetje meer georganiseerd en professioneel te maken. Een paar maanden nadat ik een Facebook pagina had aangemaakt, besloot ik een Etsy shop te openen om mijn producten te verkopen. Ik vond het fantastisch om mijn zelfgemaakte creaties te delen met anderen en daardoor echt iets te betekenen! Na een paar jaar complete producten te hebben verkocht, besloot ik mij te gaan richten op het ontwerpen van patronen en dat vond ik ECHT geweldig. Ik hield er zelf nooit zo van om patronen te volgen tenzij het echt noodzakelijk was. Ik hou ervan om uit de losse pols te werken en al doende iets te creëren en zelfs ontwerpen aan te passen terwijl ik er aan werk. Ik hou ervan om dingen aan te passen en elk onderdeel uniek en origineel te maken, iets van mijzelf mee te geven. Vanaf januari 2016 besloot ik geen kant en klare werkstukken meer te verkopen, maar mij helemaal te richten op het ontwerpen van patronen. Het is geweldig om alles maar één keer te hoeven maken (hoe vaak ik soms ook iets moet uithalen en opnieuw moet beginnen) en het gaf me daardoor tijd om nog meer ontwerpen te maken.

 

 

Waarom ben je zo enthousiast over haken?

Weet je, dit is best een emotioneel geladen ding voor mij. Ik heb in mijn jeugd veel sombere en donkere momenten gekend. Aangemoedigd worden, sterk, waardevol en trots waren geen bekende gevoelens voor mij. Toen ik het haken, wat ik mezelf had aangeleerd, steeds meer onder de knie kreeg, kreeg ik daar echt een kick van. Ik kreeg het gevoel van: “Ik kan alles wat ik wil, ik kan dingen MAKEN” In staat zijn om werkstukken af te maken, te delen met anderen, online te delen, GEZIEN worden als iemand die talent heeft en iets waard is…. Dat zijn de dingen die me echt aan het werk zetten. Ik begon eindelijk in mijzelf te geloven. Hoe meer ik oefende, hoe harder ik werkte en hoe meer ik mezelf stimuleerde om beter te worden. Dit gaf me niet alleen groei in mijn techniek, maar ook in mijn innerlijke kracht. Na zoveel jaar afhankelijk te zijn geweest van de mening van andere mensen voor mijn eigenwaarde, was het ZO fantastisch om eindelijk in mijzelf te kunnen geloven. Vooruitspoelend naar vandaag; ik heb tijdens deze eenvoudig beginnende reis een internationaal bekend merk ontwikkeld, alleen maar omdat ik er voor gekozen heb om hard te werken, iets te doen wat ik leuk vind en me trots maakt en nooit opgeven als het moeilijk wordt. Ik ben gek op haken, alleen al omdat het een instrument was wat mij uit de duisternis heeft gehaald naar een leven waar ik mezelf in de spiegel kan aankijken en weten dat ik het waard ben. Wat een geweldig cadeau is dat.

 

Waarom besloot je om samen te werken met WAK?

…wie zou er NIET met WAK willen samenwerken?! Ha! Tjee, om deze kans te krijgen om partner te worden met zo’n geweldig bedrijf waarmee ik de afgelopen jaren het genoegen heb gehad om een band op te bouwen is waarschijnlijk een van mijn hoogtepunten.  Samen een haakcollectie op te zetten met een merk als WAK is een droom die uitkomt. De WAK garens zijn een van mijn favoriete producten om mee te werken, ik was in de wolken toen ik de kans kreeg partner te worden en leuke en trendy ontwerpen te maken met hun katoen! Deze kans zal altijd iets speciaals voor mij blijven. Om haken op zo’n grootse manier aan de wereld te kunnen laten zien dat het meer is dan een “oma” handwerktechniek is GEWELDIG. Zo mooi en bekend breien is, haken heeft nog steeds een meer ouderwets imago en om in staat te zijn om in elk geval eraan bij te dragen dat mensen hier anders tegenaan te laten kijken, is absoluut opwindend.

 

 

Wat was de inspiratie voor je ontwerpen?

De inspiratie voor deze collectie was om iets te maken wat goed combineerde met het voorjaar hier in aan de noordwestkust van Amerika. We hebben heel mooi, maar koud weer, met soms een warme dag. Het was ook belangrijk om verschillende structuren en details toe te voegen en om de ontwerpen vrouwelijk maar stoer te maken. Ik vond het heerlijk om te experimenteren met verschillende steken, patronen en vormen. De Pima katoen verwerkt heel mooi en het maakt het heel makkelijk om mooie ontwerpen te maken! Ik begon vooraf elk ontwerp met een ander idee, maar het vrij-vormgeven is zo een onderdeel van mij en levert geweldige eindresultaten!

 

Wat is de rol van de sociale media voor jouw merk? Denk je dat je een trouwe aanhang van haak fans hebt?

Ten eerste zou ik geen carrière hebben zonder Social Media. Instagram heeft een GROTE rol gespeeld in mijn groei en het contact met merken, maker en andere mogelijkheden. Social Media is het grootste onderdeel geweest bij het helpen groeien van mijn merk en werk. De groep die ik om mij heen heb is gewoon geweldig. Ik heb me nog nooit zo ondersteund, aangemoedigd en gemotiveerd gevoeld. Sinds kort werk ik samen met een aantal anderen om een blog platform te maken waarop we de verhalen, patronen, inspiratie en wijsheden delen van ontwerpers en hierdoor kom ik in aanraking met nog meer talent, toewijding en ondersteuning. Mensen willen zich verbonden voelen, ze willen ergens bij horen. Dat willen we allemaal. Nadat ik zelf heb meegemaakt hoe het is om zonder te leven en het de afgelopen jaren gevonden heb, wil ik dat andere het ook vinden.

Als ik dat aan anderen kan geven, alleen maar door het delen van het werk van deze gemeenschap, heeft het dit geweldige resultaat opgeleverd. De verbintenis is niet die van de gebruikelijke ‘likes’, ‘reacties’ of ‘volgers’ (al zijn die er ook), maar ik zie meer verbintenis in de mensen om me heen. Om anderen in contact te brengen met mensen die ze anders nooit zouden hebben ontdekt en het tot stand komen van nieuwe samenwerking en ondernemingen, het zijn dromen die uitkomen, het is gewoon geweldig. Social Media kan zo’n positieve impuls geven aan iedereen om je heen als je er voor kiest om liefde en openhartigheid te delen. Ik ben meer dan dankbaar voor iedereen in deze gemeenschap!