Hoe maak je franje

Total
1
Shares

Voor deze instructie heb je, behalve datgene waar je de franje aan wil maken, een haaknaald nodig, een schaar en een stuk stevig karton (of een boek of boekje) waar je de wol omheen kan wikkelen. Klaar?

Om de franje te maken wikkel je de wol om het karton of het boek. De lengte van de franje wordt bepaald door de grootte van je karton of boek. Wikkel de wol om het boek, hoe meer hoe beter, maar zorg er wel voor dat de draden recht blijven en niet over elkaar heen gaan

Als je geen boek of stevig karton bij de hand hebt, kan je de franje ook een voor een knippen, maar denk er wel aan dat je dit heel vaak moet doen.

Knip de franjes met de schaar door aan de bovenkant van je boek of karton. Op deze manier hebben ze allemaal dezelfde lengte.

Nu heb je heel veel draden. Deze gaan we per twee draden aan je werkstuk vastmaken, maar het kan ook per drie als je dat wil.

Steek de haaknaald van voor naar achteren langs de rand van je werktuk, (begin in het midden en werk vanaf daar naar de zijkanten, zodat je de franje gelijkmatig kan verdelen) Neem 2 draden, vouw deze dubbel en haal ze met de haaknaald door je werktuk.


De 2 draden vormen een lus aan de goede kant van je werk. Haal nu voorzichtig de haaknaald uit de lus en haal de losse uiteinden van achter naar voor door de lus, zodat je een knoop krijgt.

Maak de franje af door aan de losse einden te trekken, zodat de knoop stevig vast zit. Klaar!

Herhaal dit langs de hele rand van je werkstuk, totdat je alle draden hebt verwerkt. Je kan 3 steken ruimte tussen de franjes laten of ze strak naast elkaar plaatsen. Net wat je leuk vindt.

Ondanks dat we alle draden op dezelfde lengte hebben geknipt, zijn er altijd kleine verschillen. Als je alle franjes hebt bevestigd, trek je ze op dezelfde lengte en daarna knip je ze met de schaar op gelijke lengte.

Het is heel makkelijk om franje te maken, maar het is wel een geduld werkje. Het is daarom misschien makkelijker om het in gedeeltes te doen. Je kan er ook voor kiezen om in sommige franjes vlechtjes te maken; er zijn duizenden mogelijkheden.

We hebben een 5mm houten haaknaald en gele katoen gebruikt, kijk hier voor alle andere kleuren!

Waar ga jij franje aan maken? Laat het ons zien op Instagram met de hashtag #weareknitters!

You May Also Like