Hoe brei je kleur mozaïeken in ribbelsteek

BESCHRIJVING: In deze blogpost leren we je hoe je kleur mozaïeken breit in ribbelsteek. Dit is een hele makkelijke manier om zelf je eigen kleurrijke accessoires te breien. Het enige wat je nodig hebt is twee contrasterende kleuren van ons Pima katoen en een paar 5 mm breinaalden. Deze techniek is ideaal voor het breien van dekens, snoods en sjaals, omdat de kleurwisselingennetjes aan de achterkant van het werk zitten.

Je kan je niet voorstellen hoe gemakkelijk het is om met twee kleuren te breien tot je het zelf probeert. In deze blogpost leren we je mozaïeken te breien in ribbelsteek… ja, alleen ribbelsteek, twee contrastkleuren, je breinaalden, en de vrolijkheid en het plezier zijn een gegeven. Kun je je al voorstellen hoe deze mozaïeken eruit gaan zien in jouw breiwerken?

Om deze mozaïeken te breien heb je ons Pima katoen in twee contrasterende kleuren nodig, en een paar 5 mm breinaalden.

 

HET PROCES:

Om de mozaïeksteek te breien is het belangrijk om 3 gemakkelijke technieken te kennen: steken opzetten, recht breien, en 1 steek afhalen zonder deze te breien, wat we je nu gaan leren:

 

De steken worden afgehaald zonder te breien van de linkernaald naar de rechternaald. Dit betekent dat je de rechternaald in de steek op de linkernaald steekt alsof je deze averecht gaat breien, maar de steek alleen maar afhaalt naar je rechternaald zonder deze te breien. De steken worden op verschillende manieren afgehaald in even en oneven naalden:

 

In oneven naalden wordt de steek afgehaald met de werkdraad aan de achterkant van het project, zodat de kleurwisseling alleen zichtbaar is aan de achterkant.

 

In even naalden wordt de steek afgehaald met de werkdraad aan de voorkant van het project, zodat de kleurwisseling alleen zichtbaar is aan de achterkant.

Nu: laten we beginnen!

Je moet een meervoud van 12 + 3 steken opzetten (in het voorbeeld hebben we 27 steken opgezet).

Terwijl je de mozaïeksteek breit wissel je af tussen kleur A (de basiskleur) en kleur B (de contrastkleur).

Naalden 1 en 2 (met kleur A): brei alle steken recht.

Naald 3 (met kleur B): brei 1 steek recht. *haal 1 steek af, brei 11 steken recht*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, haal 1 steek af en brei 1 steek recht.

 

Naald 4 en alle andere even naalden: brei alle steken recht die je in de vorige naald ook gebreid hebt, met dezelfde kleur als waarmee je de vorige naald hebt gebreid. Je moet ook dezelfde steken die je in de vorige naald hebt afgehaald opnieuw afhalen (met de werkdraad aan de voorkant van je project).

Naald 5 (met kleur A): brei 1 steek recht. *brei 3 steken recht, **haal 1 steek af, brei 1 steek recht**, herhaal nog 3 keer van ** tot **, brei 1 steek recht*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

Naald 7 (met kleur B): brei 1 steek recht. *brei 2 steken recht, haal 1 steek af, brei 7 steken recht, haal 1 steek af, brei 1 steek recht*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

Naald 9 (met kleur A): brei 1 steek recht. *brei 1 steek recht, haal 1 steek af, brei 3 steken recht, haal 1 steek af, brei 1 steek recht, haal 1 steek af, brei 3 steken recht, haal 1 steek af*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

Naald 11 (met kleur B): brei 1 steek recht. *brei 4 steken recht, haal 1 steek af, brei 3 steken recht, haal 1 steek af, brei 3 steken recht*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

NAALD 13 (met kleur A): brei 1 steek recht. *brei 1 steek recht, haal 1 steek af, brei 1 steek recht, haal 1 steek af, brei 5 steken recht, haal 1 steek af, brei 1 steek recht, haal 1 steek af*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

Naald 15 (met kleur B): brei 1 steek recht. *brei 6 steken recht, haal 1 steek af, brei 5 steken recht*. Herhaal van * tot * totdat er 2 steken over zijn, brei deze steken recht.

Naalden 17 en 18 (met kleur A): herhaal naalden 13 en 14.

 

Naalden 19 en 20 (met kleur B): herhaal naalden 11 en 12.

 

Naalden 21 en 22 (met kleur A): herhaal naalden 9 en 10.

 

Naalden 23 en 24 (met kleur B): herhaal naalden 7 en 8.

 

Naalden 25 en 26 (met kleur A): herhaal naalden 5 en 6.

Herhaal naalden 3 tot en met 26 totdat je de gewenste lengte bereikt.

 

Nu is het gewoon een kwestie van doen! Vergeet niet om een foto te maken en ons te taggen op social media met de hashtag: #weareknitters